Založ si blog

Tatranské kamzíky zaútočili na turistov

Tatranci vedia, večer je dobré byť v Tatrách hlučnejší, medvede sa stali hrozbou už dávnejšie. No čudne sa správať začali aj tatranské kamzíky.

 

Začalo to vo Velickej  doline a rozširuje sa to aj do ďalších dolín. Hlásené sú útoky v Červenej doline a na prístupoch na Jahňací štít, úplne hore nohami je Štrbské pleso s jeho známym vodopádom Skok.

 

kamziky

 

No ako prvý bol zaregistrovaný útok na Batizovských plesách, kde sa zhlukol väčší počet kamzíkov a zatlačil turistov pod Gerlach, smerom k Sliezskemu domu.

Ale aj nad Sliezskym domom, smerom k Poľskému hrebeňu sa kamzíky začali podozrivo správať. Aj tu boli zaregistrované v týchto dňoch veľké skupinky v blízkosti tatranských chodníkov, ktoré absolútne ignorovali turistov prechádzajúcich okolo.

111-kamzikNo po útoku na Batizovských plesách akoby na povel začali kamzíky po celých Tatrách  jednotlivo alebo v malých skupinkách obsadzovať chodníky.

111-kamzik1Pri priblížení turistov sa postavili kamzíky naprieč chodníka do bojovej pozície a nechceli ich púšťať ďalej.

111-kamzik12Na tatranských chodníkoch začali vznikať zápchy.

111-kamzik121Výrazy, ktoré pri nadávaní turistom kamzíky používali nasvedčujú, že kamzíky trénovali v najlepších podtatranských krčmách IV. cenovej skupiny.

111-kamzik2

Na mnohých miestach musel zasahovať vrtuľník. Na foto z Jahňacieho štítu, vidíte zúfalého turistu v stene a nad ním  rozzúreného kamzíka. Bez zásahu leteckej horskej služby by zjavne došlo k tragédii.

Dôvody takéhoto správania sa kamzíkov zatiaľ nie sú celkom jasné. Podľa odborníkov ide o spoločnú taktiku kamzíkov s developermi, ako čo najrýchlejšie dostať turistov na novo plánované a budované lanovky po celom území Tatier, tak aby peší turizmus v Tatrách ako ho poznáme dnes zanikol. Za odmenu developer – turistický gigant tajne kamzíkom sľúbil, že vynechá niekoľko vrcholov, kam lanovky nevytiahne, ale nechá pod kontrolou podplatených kamzíkov.  

Dáva to logiku, kamzíky útočia v dolinách, kde developer už rozbehol svoje aktivity: článok Pravdy

Voľby do VUC by mali byť aspoň raz ročne.

27.10.2017

Parlamentné voľby by mali byť aspoň každé dva roky a do VÚC každý rok. Tie vuckárske každoročné by mali byť vždy pred letom – z jari. Všetci vieme, že najviac kilometrov diaľnic sa otvára v čase pred parlamentnými voľbami, takže dvojročný interval je optimálny. Keďže jazdím po celom kraji, vidím, že voľby do VÚC majú blahodarný vplyv na naše vozovky, [...]

Japonská presnosť v slovenskom podaní

26.10.2017

Zodrali sa mi pneumatiky. Vybral som sa do najbližšieho pneuservisu, o ktorom som vedel, že pracujú rýchlo, kvalitne a za rozumné ceny. Keďže som sa v ten deň ponáhľal, chcel som prísť ráno prvý. Starý zvyk z „tej“ doby. Neviem prečo som si pamätal, že majú otvorené od pol ôsmej, tak som sa vybral z domu tak , aby som prišiel ešte chvíľu pred otvorením. Keď [...]

Pravda o tvojej chudobe

25.10.2017

Prišiel za mnou človek a bedákal: „Dostanem dôchodok len 350 eur mesačne a žijem v jednej domácnosti s dcérou, ktorá dostane výplatu v čistom 400 eur na mesiac. Ako sa dá z toho vyžiť?“ Pozrel som sa naňho a spýtal som sa: „Pane, je mám manželku a šesť detí. Je nás osem ľudí, štyrikrát viac, než vy s dcérou. Myslíte si, že mám taký [...]

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

pavolgasper

Aj na východnom Slovensku si zaslúžime lepší život

Štatistiky blogu

Počet článkov: 15
Celková čítanosť: 42385x
Priemerná čítanosť článkov: 2826x

Autor blogu