Tatranské kamzíky zaútočili na turistov

20. októbra 2017, pavolgasper, Východniarsky zápisník

Tatranci vedia, večer je dobré byť v Tatrách hlučnejší, medvede sa stali hrozbou už dávnejšie. No čudne sa správať začali aj tatranské kamzíky.

 

Začalo to vo Velickej  doline a rozširuje sa to aj do ďalších dolín. Hlásené sú útoky v Červenej doline a na prístupoch na Jahňací štít, úplne hore nohami je Štrbské pleso s jeho známym vodopádom Skok.

 

kamziky

 

No ako prvý bol zaregistrovaný útok na Batizovských plesách, kde sa zhlukol väčší počet kamzíkov a zatlačil turistov pod Gerlach, smerom k Sliezskemu domu.

Ale aj nad Sliezskym domom, smerom k Poľskému hrebeňu sa kamzíky začali podozrivo správať. Aj tu boli zaregistrované v týchto dňoch veľké skupinky v blízkosti tatranských chodníkov, ktoré absolútne ignorovali turistov prechádzajúcich okolo.

111-kamzikNo po útoku na Batizovských plesách akoby na povel začali kamzíky po celých Tatrách  jednotlivo alebo v malých skupinkách obsadzovať chodníky.

111-kamzik1Pri priblížení turistov sa postavili kamzíky naprieč chodníka do bojovej pozície a nechceli ich púšťať ďalej.

111-kamzik12Na tatranských chodníkoch začali vznikať zápchy.

111-kamzik121Výrazy, ktoré pri nadávaní turistom kamzíky používali nasvedčujú, že kamzíky trénovali v najlepších podtatranských krčmách IV. cenovej skupiny.

111-kamzik2

Na mnohých miestach musel zasahovať vrtuľník. Na foto z Jahňacieho štítu, vidíte zúfalého turistu v stene a nad ním  rozzúreného kamzíka. Bez zásahu leteckej horskej služby by zjavne došlo k tragédii.

Dôvody takéhoto správania sa kamzíkov zatiaľ nie sú celkom jasné. Podľa odborníkov ide o spoločnú taktiku kamzíkov s developermi, ako čo najrýchlejšie dostať turistov na novo plánované a budované lanovky po celom území Tatier, tak aby peší turizmus v Tatrách ako ho poznáme dnes zanikol. Za odmenu developer – turistický gigant tajne kamzíkom sľúbil, že vynechá niekoľko vrcholov, kam lanovky nevytiahne, ale nechá pod kontrolou podplatených kamzíkov.  

Dáva to logiku, kamzíky útočia v dolinách, kde developer už rozbehol svoje aktivity: článok Pravdy