Ako sa tam hore delia naše peniaze.

18. októbra 2017, pavolgasper, Moje Slovensko Východniarsky zápisník

Len aby ste vedeli.

  Hoci po pravde povedané, všetci to vieme, premiér krajiny to hovorí oficiálne, bez hanby… Ale predsa, keď sa s tým človek stretne osobne, vždy to ním otrasie: ONO SA TO FAKT TAKTO DEJE.

  Sedeli sme so starostom východoslovenskej obce. Spomenul nám, ako za ním prišli dvaja v drahých oblekoch a v drahom aute. Už si ani nepamätá, či sa predstavili a odkiaľ sú. Jeden z nich otvoril notebook a oznámil, že obec má nárok na dotáciu pri výstavbe ihriska v cene osemdesiat päť tisíc EUR. Presnejšie – obec zaplatí štyridsať päť tisíc, z rezervy premiéra príde ďalších štyridsať tisíc a o ostatné sa oni postarajú.

  Starosta ostal prekvapený. Veď predsa je opozičný politik, tak „začo“ by mal dostať dotáciu, vie ako to chodí. Vybiť akúkoľvek sumu pre obec je umenie.

  Drahé obleky vysvetlili. Klikli do svojho notebooku a ukázali starostovi:

„V druhom kole prezidentských volieb dostal vo vašej obci pán Fico 50 % a ešte nejaké desatinky, tak máte nárok…“

  Starosta si požiadal čas. Sadol si za internet a pozrel si obchody, stavebniny, špecializované portály, zavolal, či by dali zľavy a s kalkulačkou v ruke mu vyšlo, že sa to dá postaviť aj za 45 tisíc.

  Novým kamarátom zavolal, že ďakuje a že si to postaví za obecné a svojpomocne.

„A hádajte za koľko som postavil štadión?“

Už sme tušili, že to bude menej.

„Za 35 000 (slovom tridsať päť tisíc) EUR!“

Rozdiel s vládnou varinantou 50 000 (slovom pätdesiat tisíc) EUR.

   Po Slovensku bolo postavených stovky takýchto „štadiónikov“. Niektoré pred voľbami aj v Rómskych osadách – tých životnosť je otázna. Viete si predstaviť koľko peňazí utieklo? A sú to predsa naše peniaze, nie pána premiéra. Jeho vzorom je Juraj Jánošík. Len trochu pozmenený. Berie nám všetkým, aby rozdelil niekoľkým svojím. Veď im dáva ISTOTY. Len my sme to nepochopili…

   Sme ako tie opice, ktoré sa dali chytiť do kokosu? Starostovia, primátori to vidia, vedia, že ak sa neprihlásia ku tej správnej strane – budú to mať ťažké. To, že sa takto podieľajú na rozkrádaní našich spoločných peňazí, je už pre nich druhoradé. Alebo aj im niečo kvapne? Ale to už vidíte vy vo svojich obciach.

  Najhoršie je to na VÚCkach. Peniaze sú porovnateľné s obecnými, ale kohože VÚCky zaujímajú? Preto je o nich takýto urputný „politický“ boj.

   Dvojcentimetrový pás asfaltu tesne pred voľbami po celom kraji tomu nasvedčuje:-)

Pozri aj: Sme ako tie opice, ktoré sa dali chytiť do kokosu.